Google Florida 2.0 Mart 2019 Core Güncellemesi İle Neler Değişti?
Vevona Digital ekibi olarak Google Mart 2019 Core Update hakkında; çalışmalarınızda kullanabileceğiniz olabildiğince faydalı bir içerik oluşturmayı hedefledik. Orijinali http://www.mytrafficresearch.com/learn/march-2019-core-update/ adresinde yer alan içeriği ve görselleri sizler için çevirdik.
Analiz ile aşağıdaki konular hakkında fikir edineceksiniz;
- Güncellemenin getirdiği değişiklikler
- Daha önceki “Medic” güncellemesi ile şimdiki güncelleme arasındaki bağ
- Bu değişiklikle birlikte SEO’nun geleceği hakkındaki öngörüler
ÖNSÖZ
- Trafik değişimleri ayın 13’ü ve 14’ünde gözlemlense de güncelleme resmi olarak 12 Mart 2019 tarihinde gerçekleşti.
- Güncelleme, Florida web konferansı sırasında gerçekleştiği için topluluk güncellemeyi “Florida 2” diye isimlendirdi.
- Google herhangi karışıklığın oluşmasını önlemek için güncellemeyi “March 2019 Core Update” şeklinde resmi olarak isimlendirdi.
Bu analizde çeşitli kaynaklardaki veriler birlikte kullanılmış ve birden çok araç kullanılmıştır. Veri ekleme veya çıkarma talebinde bulunmak isterseniz lütfen iletişime geçiniz. Google Search çalışanları da eğer içerikte düzeltme yapılması gerektiğini düşünüyor ise iletişime geçmeleri memnuniyetle karşılanacaktır.
Kümülatif olarak kullandığımız veriler:
- 1,700,000’den fazla arama sonucu
- 3000’den fazla anahtar kelime
- 380’den fazla faktör
- 58’den fazla Google Analytics hesabının detaylı incelemesi
- ve elbette; topluluğumuzdaki kullanıcıların eklediği site ve trafik grafiklerinden faydalandık. Teşekkür ederiz.
Ham data çürütülemeyecek olsa da korelasyonun sebep anlamına gelmediği unutulmamalıdır.
Arama motoru endüstrisi olgunlaştıkça; geçen yıl oldukça yoğun yaşandığı gibi “sağlık siteleri etkilendi çünkü bu güncelleme zaten sağlık endüstrisi hedeflendi” şeklindeki hatalı iddialardan uzaklaşılacağını umuyoruz.
Algoritma değişikliği ile ilgili; belirtmiş olduğumuz verilerle teorilerimizi destekleyecek ya da çürüteceğiz. Bu sayede Google’ın trafik pastasından daha büyük bir dilim alabileceksiniz.
Değişiklik site genelinde mi yoksa sayfa bazlı mı etkili oldu?
Her güncellemeden sonra değişikliğin site genelinde mi yoksa sayfa bazlı mı olduğunu incelerim.
Verimizi incelediğimde, çokça site genelinde değişiklik gördüm. Başka bir deyişle; etkilenen sitelerdeki neredeyse tüm sayfaların trafiğinde ya artış ya da düşüş yaşandı.
İstisna sayfalar olsa da Mart 2019 Core güncellemesinin tüm domaini etkilediğini düşünüyorum.
(Penguen algoritması ise bu durumun tersine sayfa düzeyinde etkiliydi)
Durumun ne anlama geldiğini gösterebilmek için basitçe Google Algoritmasını aşırı basitleştirilmiş bir denklem olarak düşünürsek (birçok faktör kasıtlı olarak çıkarılmıştır)
(Backlinkler) X (Site içi durum) = Sıralama skoru
Güncelleme ile birlikte
[(Backlinkler) X (Site içi durum)] x (Çarpan) = Sıralama skoru
Çarpan azaldıkça sitenin sıralaması düşecektir. Örneğin 0.75’lik düşüş tüm sıralama skorunu %25 etkileyecektir.
Daha yüksek çarpana sahip web sitelerinin sıralamaları da daha iyi konuma geldi. Çarpanı daha sonra daha kapsamlı şekilde inceleyeceğim.
Mart 2019 güncellemesi; site bazlı, domaindeki tüm sayfaları etkileyen bir değişikliğe yol açtı.
Dilbilimsel değişiklikler yaşandı mı?
İnternette Google’ın nörolinguistik algoritmasında (özetle sayfadaki kelimelerin anlamlandırılması) değişiklik yaptığına dair söylentiler olsa da herhangi değişiklik olup olmadığını kontrol etmek için spesifik site modellerini inceledim.
Grafik net olarak; ilgili güncelleme ile, anahtar kelime sayısı sabit kalsa da site genelinde sıralamalar yükseldiği için trafiğin arttığını ifade ediyor. Bu tanıma uymayan sitelerin de bulunması kısmen ilginç.
Bu önemli bir keşif; çünkü sitelerin trafiklerinin daha fazla anahtar kelimede sıralama aldığı için değil mevcut sıralamalarının yükseldiği için arttığını gösteriyor.
Bu durum da Google’ın nörolinguistik altyapısında önemli bir değişikliğe gitmediğini gösteriyor.
Belirttiğim teoriyi desteklemek için; ortalama kelime sayısı, tam anahtar kelime, başlık etiketi, sayfada kullanılan benzer arama terimleri gibi çeşitli metrikleri karşılaştırdım.
Mart 2019 Güncellemesi sayfadaki kelimelerin yorumlanma şeklini değiştirmedi
Tam anlamıyla bir “tersine çevirme” değil
Bir başka dedikodu da bu güncellemenin Ağustos 2018 “Medic” güncellemesinin tersi olduğu yönünde. Daha önceden etkilenen siteler (örneğin draxe.com) örnek gösterilerek eski konumlarının geri kazandığı ifade ediliyor. Her ne kadar ilgili web sitesi kazanan olarak gösterilse de bu siteyi “daha az kaybeden” olarak belirtmek daha doğru olacaktır.
Görünüşe göre “Medic” güncellemesinden oldukça olumsuz etkilenen draxe.com bu güncelleme ile biraz daha iyi bir konuma gelmiş. Aynı durum medicenet.com için de geçerli.
Trafiğin orijinal konumuna geri dönmediğini sadece negatif etkinin öncesine göre azaldığı gözden kaçırılmamalıdır.
Ek olarak, Ağustos 2018’deki “Medic” güncellemesinden etkilenmeyen bazı web siteleri Mart 2019 güncellemesinden etkilendiler.
- Ağustostaki Medic güncellemesinden etkilenen sitelerin büyük kısmı farklı derecelerde değişiklik gösterdi.
- Medic güncellemesinden etkilenmeyen sitelerde de sıralama değişiklikleri yaşandı.
Tüm bunları gönül rahatlığıyla şu şekilde sonuçlandırabilirim; Mart ayındaki güncelleme Google mühendislerinin geri butonuna basması olarak değerlendirilemez. Bu değişiklik algoritmanın gelişimi olarak düşünülmelidir.
Mart 2019’daki Google güncellemesi daha önceki Medic güncellemesinin gelişmiş versiyonudur.
“Tamamen İyileşme” mümkün
Son Google güncellemesi ile tamamen iyileşen eski performansına dönen web siteleri de mevcut.
Örneğin. Bu web sitesi Ağustos 2018’deki “Medic” güncellemesinden ciddi anlamda olumsuz etkilenmişti fakat daha sonra tamamen eski performansına kavuştu. Sitenin en başta güncellemeden olumsuz etkilenme nedeninin “aşırı optimizasyon” olduğunu düşünüyorum.
Site anahtar kelime bakımından fazlaca optimize edilmiş olsa da içeriğin kendisi ve kullanıcı deneyimi tasarımı oldukça iyi.
Hemen çıkma oranı veya spesifik kullanıcı metriklerine erişemediği için sadece varsayımda bulunuyorum; siteye gelen kullanıcılar birden çok sayfayı ziyaret ediyor olmalılar. Site iyi hazırlanmış ve kullanımı da son derece kolay. Eğer sitenin hazırladığı sektöre ilgi duyan bir kullanıcı olsaydım yer imlerine eklerdim.
Şimdi de arama motoru örümceklerinin gözünden sayfayı inceleyelim;
Aşırı Optimizasyonun Birçok Örneği Bulunuyor
- Kenar çubuğunda iyi sıralama elde etmek istedikleri anahtar kelimelerden oluşan aşırı uzunlukta bir liste yer alıyor
- Anahtar kelimeler; makalelerde, içeriklerde ve navigasyonda aşırı yoğunlukla kullanılıyor.
Bu; aşırı miktarda anahtar kelime kullanımının sadece bir örneğiydi. Navigasyonda kullanılan linklerin neredeyse tamamı “CBD” sözcüğünü içeriyor.
Burası sadece kenar çubuğunun bir kısmı, aynı durum çok sayıda inceleme ile devam ediyor
Bu durum muhtemelen Ağustos 2018’de aşırı site içi optimizasyon nedeni ile sitenin olumsuz etkilenmesine yol açtı. Bununla birlikte Mart 2019 güncellemesi şunu gösteriyor; Google, eğer kullanıcı memnuniyeti iyiyse aşırı optimizasyonu görmezden geliyor.
Sitenin Ağustos 2018’de aşırı optimizasyon nedeni ile olumsuz etkilenmesi; Mart 2019 güncellemesinin kullanıcı deneyimi metriklerine odaklandığı yönündeki teorimi destekliyor.
Önemli sıralama faktörleri arasındaki denge değişmiş görünüyor; site içi linklemenin önemi azalırken kullanıcı metriklerinin etkisi artıyor.
Mart 2019 güncellemesi; kullanıcı deneyimine, aşırı optimizasyon kriterinden daha fazla önem veriyor. Site içi sorunları bulunan web siteleri dahi eğer iyi bir kullanıcı deneyimi sağlıyorsa trafik artışı yaşıyor.
Önceki güncellemeden etkilenmeyen siteler ne durumda?
Daha önce de belirttiğimiz gibi; “Medic” güncellenmesinden etkilenmeyen bazı web siteleri Mart güncellenmesinden sonra problem yaşadılar.
Ahref trafik tahminine göre; everydayhealth.com hızlı bir yükseliş yaşadı 13 Mart’ta ise takılı kaldı.
Screaming Frog SEO Spyder, Ahrefs ve çeşitli araçlarla hızlı bir inceleme yapıldığında backlink ve site içi optimizasyonla ilgili herhangi sorun görünmüyor. Sorunu sadece siteyi tarayıcınızda açtığınızda fark ediyorsunuz.
Bu önemli bir ipucu! Siteler araçlara göre başarılı görünüyor ise fakat trafik düşüyorsa bu durum çoğunlukla üçüncü taraf yazılımlarla direkt ölçülemeyecek bir sorunu (olumsuz kullanıcı deneyimi, kötü tıklama oranı vb.) gösterir.
Sitenin nasıl göründüğünü inceleyelim
Çok sayıda reklama ek olarak yapışkan kenar çubuğu eğer reklam engelleyici kullanıyorsanız vasat deneyime katkıda bulunuyor.
Sağlık bilgisi arayan bir okuyucu olsam bu sitede uzun süre durmazdım!
Durum daha da kötüye gidiyor. Aynı sayfada pop-upların saldırısına uğradım.
Benim deneyimim sübjektif olsa da bu sayfa açılır açılmaz geri butonuna basıp Google arama sonuçlarına dönen tek kişi ben değilimdir diye düşünüyorum.
Bu durum (ilgili sitenin diğer her şeyi “doğru” yaptığını varsayılırsa) Google’ın son güncellemesinin merkezinde kullanıcı deneyimi olduğu fikrini destekliyor.
Mart 2019 güncellemesinde trafik kaybeden web sitelerinin bu durumu yaşamalarının temel nedeni olumsuz kullanıcı deneyimine yol açan aşırı reklam kullanımıdır.
E-ticarette trafik kaybı
Çoğunlukla bilgi içerikli sitelere odaklansam da Mart 2019 güncellemesinde trafik kaybeden web siteleri sadece bu türde yer alan siteler değildi.
Sistrix ve Ahrefs trafik tahminlerine göre Mücevher devi HSamuel.co.uk da güncellemeden etkilendi
Backlink ve içerik gibi geleneksel sıralama sinyalleri en iyi SEO uygulamalarına uygun görünse de sitenin masaüstü versiyonunun kullanılabilirliği korkunç.
Üstteki menü çubuğu üzerine gelindiğinde çok büyük bir alnda açılıyor, web sitesini güçlükle kullanabiliyorsunuz. Siteyi gezerken sürekli bu menüyü yanlışlıkla açtım. Siteyi gezmeye devam etmek için imleç ile manevralar yapmak zorunda kaldım.
Direkt veriye erişme şansım olmasa da sitenin rakiplerine oranla daha düşük bir kullanılabilirliği olduğunu düşünüyorum.
Ek olarak kategori sayfalarında gezerken (örneğin evlilik yüzükleri) metin içerik yok denecek kadar azdı ve içeriğin tüketilmesi oldukça zordu.
Üst kısımdaki navigasyonun robotları rahatsız edeceğinden şüpheliyim fakat bu bölüm insanların sitede gezinme deneyimlerini ciddi anlamda olumsuz etkileyecektir. İlgili sorun, evlilik yüzükleri gibi ana kategorileri ziyaret eden kullanıcıların siteyi terk etmesi için yeterli sebebi oluşturacaktır.
Trafik tahminine göre siteni etkilendiğini fakat çok fazla zarar görmediğini de (%25 trafik kaybı öngörülüyor) belirtmeliyiz. Bu durum, kullanıcı deneyiminde yaşanan problemin derecesine göre de sonuçların değişebileceği teorisini destekliyor.
Bu site sıralamalarda yine yer alacak fakat işi eskisi kadar kolay olmayacak.
Mart 2019 güncellemesi zayıf kullanıcı deneyimi sağlayan (zayıf navigasyon kullanan, aşırı pop-up bulunduran vb) siteleri hedefliyor.
Satış Ortaklığı (Affiliate) Sitelerde Trafik Kaybı
Peki daha agresif, şüpheli web sitelerinde durum nasıl? Yarı-ünlü gri şapkalı başarı hikayesi ironjunkies.com süresi geçmiş domainler, yönlendirmeler, PBN’ler gibi Google’ın hoş karşılamadığı yöntemlerin kombinasyonlarıyla iyi sıralamalar elde ediyordu.
Peki Mart 2019’da bu siteye ne oldu? Trafikleri %50 azalmış görünüyor fakat bu durum açıkça görünen nedenlerden dolayı olmayabilir.
Spesifik sayfalardan birine bakıldığında 4. sıradan 11. sayfaya gerilediği görülüyor. (En önemli sayfalarından biri: ironjunkies.com/testosterone-boosters)
Sitelerinde tonlarca reklam ve satış ortaklığı linki bulunuyor. Alt başlıklar ise aşırı optimize edilmiş. Görsellerde alt etiketleri kullanmadıkları gibi dosya isimleri de ilgili değil.
Her ne kadar zayıf linkler sitedeki trafik düşüşü için kolayca sorumlu tutulabilecek olsa da bu konuda oldukça şüpheliyim.
Ben bu durumun (yüksek miktarda “otorite” linke bağlı olarak) gereğinden hızlı yükselme yaşanırken kullanıcı deneyiminin göz ardı edilmesinin bir diğer örneği olduğunu düşünüyorum.
Bilgi sitesiymiş gibi gözükmeye çalışan fakat aslında oldukça ticari düşünen web siteleri Mart 2019 güncellemesinden olumsuz etkilendi.
Gereğinden Hızlı Büyümek
Web sitelerinin ne kadar büyüyeceği ile ilgili kesinlikle bir limit olmasa da içerikten bağımsız olarak güçlü linkler elde eden webmasterların web siteleri içerikten bağımsız olarak daha hızlı gelişiyor.
Health24.com’a bakıldığında iyi ve kötü linklere sahip olduklarını ve sağlıkla ilgili birçok konuda içeriklerinin bulunduğu görülüyor.
Maalesef içerikler zayıf ve bu beni insanların siteye link vermeden önce içeriği okudukları konusunda şüpheye düşürüyor ya da linklerin “üretildiğini” düşündürüyor.
Sitenin analitiğine direkt erişimim olmasa da hemen çıkma oranlarının yüksek olduğunu düşünüyorum.
Her ne kadar çeşitli organizasyonlardan doğal linkler alsalar ve anahtar kelime odaklı içerikler üretseler de jenerik, gerçek değer katmayan içerik ziyaretçileri kaçırıyor. Site muhtemelen dışarıdaki içerik servislerinden temin edilen, yeniden üretilmiş ve yetersiz uzmanlıkla yazılmış içeriklerle dolu.
Benim verim Google’ın dil okumasında herhangi değişiklik olmadığını gösteriyor. Bu nedenle health24’ün trafik kaybının kullanıcıların sunulan içerikten memnun olmaması olarak değerlendiriyorum.
Görünüşe göre (anormal miktarda güçlü backlink ile) aşırı hızlı büyüyen ve zayıf kullanıcı deneyimine sahip olan (çok fazla reklam bulunduran) siteler de güncellemeden olumsuz etkilendi.
Mart 2019 güncellemesi düşük kalitede içeriğe sahip siteleri hedefledi.
Sub-Domain Cezası
Her ne kadar yüksek otoriteye sahip linkler edinmek asla kötü bir şey olmasa da hak edilmemiş linkler gelecekte zor durumda kalınmasına yol açabilir.
Bu durum şu soruya yol açmaktadır: “Bu siteyi kullanıcılar hemen terk ediyorsa nasıl oluyor da çok fazla güçlü backlink edinebiliyor?”
Bilinen bir markanız olması, yüksek pazarlama bütçenizin bulunması çok sayıda link edinmenizi sağlayabilir. Bu durumda ana domaininizin sub-domaininizi desteklemesi de mümkündür. Çok ilginç şekilde domaininizde herhangi değişiklik olmasa da sub-domaininiz etkilenebiliyor.
Bulletproof’un blog sub-domainini inceleyelim: blog.bulletproof.com
Net olarak trafikte keskin bir düşüş görüyorum.
Her ne kadar BulletProof’un blogu harika içeriğe sahip olsa da neredeyse navigasyonu yok.
İçeriği okuduktan sonra pencereyi kapatmak ya da tarayıcının geri butonuna basmak dışında bir seçeneğiniz görünmüyor. Bu durum yanlışlıkla; Google’ın sitenin rakipleri ile karşılaştırıldığında, zayıf kullanıcı deneyimine sahip olduğunu düşünmesine yol açabilir.
Tam tersi şekilde sitenin e-ticaret bölümü (bulletproof.com) iyi bir navigasyona sahip.
Blogun trafiğinde belirgin düşüş görünürken e-ticaret tarafı görece (her ne kadar güncellemeden sonra daha az anahtar kelime sıralamada yer alsa da) stabil.
Yoğun iç linkleme nendeni ile her bölüm de büyük ölçüde aynı link gücünü paylaşsa da Google farklı skorlar belirliyor. Google muhtemelen bu yapıları farklı varlıklar olarak değerlendiriyor.
Sub-domainler birbirinden bağımsızdır ve Mart 2019 güncellemesinden farklı şekilde etkilenebilir. Örneğin blog.site.com ceza alırken site.com’da herhangi değişiklik olmayabilir.
Anahtar Kelime Çakışması
İlginç şekilde; önceden anahtar kelime çakışması nedeni ile problem yaşayan web siteleri Mart 2019 güncellemeleri ile canlandı. Bu durum belki de tesadüftü amcak anahtar kelime çakışması nedeni ile yapay olarak engellenen siteler serbest bırakılmış ve sıralaamaları yükselmiş olabilir.
Benim teorim; kullanıcı deneyimi iyiyse Google artık anahtar kelime çakışması gibi eskiden sitelerin iyi sıralama almasını engelleyen problemleri görmezden gelebiliyor.
Örnek olarak raccars.co.uk sitesinde tonlarca sayfa aynı anahtar kelime için rekabet ediyor.
2018’in sonlarına doğru son güncellemeden sonra bir sayfa seçiliyor ve sıralaması yükseltiliyor gibi görünüyor. Bu durumun Mart güncellemesi ile (Google’ın yıl boyunca birçok güncelleme yaptığını biliyoruz) spesifik olarak bağlantılı olduğundan emin olamasak da ilgili sonucun güncellemelerin kombinasyonu ile meydana gelmesi muhtemel.
Birçok “kazanan” büyük sitenin anahtar kelime çakışması nedeni ile sıralamalarının düştüğünü keşfettim.
Bu web siteleri; aşırı optimizasyon olarak değerlendirilmelerine yol açan geçmişteki en iyi uygulamaları (anahtar kelime odaklı olma) takip ediyorlar.
Başarılı kullanıcı deneyimi sağlayan siteler; anahtar kelime çakışması sorunlarına rağmen iyi sıralamalar elde ediyorlar.
Backlinkler (Site dışı SEO)
İlk bakışta; backlinklere bakarak sitenin Mart 2019 güncellemesinden etkilenip etkilenmediğini söylemek imkansız. Aşağıda birkaç sitenin grafiği mevcut, siz bu sitelerin olumlu ya olumsuz etkilendiğini söyleyebilir misiniz?
Linkler hala oldukça önemli olsa da Mart 2019 güncellemesinin öncelikle odaklandığı konular arasında görünmüyor. Manuel olarak incelediğim örnek siteler sonucunda yeni link aktivitesi ile yükseliş ve düşüş arasında herhangi bağ göremedim.
Harika backlinki olan sitelerin trafiğinde düşüş olurken ortalama backlinke sahip sitelerde trafik artışı gözlemledim.
Büyük miktarda veriyi incelerken kaliteli backlinklerin sayısında az da olsa düşüş gördüm.
İncelediğim büyük veri setine göre ilk sayfada yer alan sitelerin ortalama kaliteli backlink adedi %6.1 azalış gösteriyor
Linklerin gücünün ise BİREBİR aynı kaldığını gördüm
İlk sayfadaki sitelerin backlink adedi azalsa da linklerin ham gücü ile desteklediği siteler ilk sayfadaki yerini korudu. Başka bir deyişle daha az (fakat yüksek kaliteli) linkler hedeflenmeli.
Site geneli linkler hiç olmadığı kadar kullanışsız görünüyor. Bir domainden ilk linki ala site büyük avantaj sahibi oluyor.
Bir diğer sürpriz olarak da ilk sayfadaki sitelerin daha fazla .gov backlinkine sahip olmasını görüyoruz. Edu backlinkler az da olsa düşüş yaşarken .gov linkler kısmen büyük kazanan olarak görülüyor.
*Aradaki fark çok fazla. Veride herhangi sorun olmuş mu diye kontrol edeceğim.
Bu durum belki de bir tesadüftür fakat yeni güvenilen otoriter backlink kaynakları .gov linkler olarak görülüyor. Edu linkler ile karşılaştıırıldığında .gov linklerin edinilmesinin son derece güç olması Google’ın .gov linklerini otoriter olarak nitelendirmesi mantıklı bir hamel olarak nitelendirilebilir.
Bununla birlikte ilgili durum algoritma değişikliğinin istemsiz bir sonucu olabilir. Çünkü veri setindeki ortalama güç aynı kaldı. Google link değerlerindeki tercihini değiştirmiş olabilir. Bu güncellemede linklerin önemi aynı kalmış denebilir.
Görünüşe göre artık yalnızca otoriter backlinklee sahip olunması sitelerin kötü kullanıcı deneyimini telafi etmeye yetmeyecek. Link profilinden bağımsız olarak yükseliş ve düşüşlerin yaşanması bu durumu açıklıyor.
1) Mart 2019 güncellemesi siteleri backlink nedeni ile cezalandırmamış olarak görülüyor
2) Sıralamalar için link edinme gerekliliği aynı kalsa da adet olarak bu ihtiyaç azaldı.
3) Gov linkler güvenilir varlıklar değerlendiriliyor.
Site içi değişikler – Sayfa içeriğinde arama terimleri
Her ne kadar site içi optimizasyon konusunda önemli bir değişiklik olmasa da 1,700,000 sayfanın veri analizini incelerken ilginç trendlerle karşılaştım.
Öncelikle veri; Google’ın içerikte anahtar kelimenin birebir aynısın bulunması gerekliliğinden uzaklaşamaya devam ettiğini gösteriyor.
Bu trendi birkaç kez daha görümüştüm; kelimelerin sayfadaki sıralaması eskisi kadar önemli değil.
Birebir aynı anahtar kelimeler (anahtar kelime aracında bulunan kelimenin tamamen aynısı) her zamankinden daha az olsa da sıralamalarda yer alıyorlar.
İçerik kalitesine önem veren anahtar kelime odaklı sayfaların yükseldiğini görüyorum.
Elimdeki veri örneğine göre; içeriğinde birebir aynı anahtar kelime bulunduran sayfa sayısı %5 azaldı.
Bu durum Google’ın kullanıcı tarafından oluşturulan sinyallere geleneksel site içi sıralama sinyallerine daha fazla önem verdiğini gösteriyor olabilir. İnsanlar içerik iyi olduğu sürece aradıkları anahtar kelimenin birebir içerikte olup olmamasını önemsemiyor.
Trafiğinde iyileşme olan siteleri keşfettikçe; eğer kullanıcı sinyalleri içeriğin iyi olduğu yönünde bir geri bildirim oluşturuyorsa Google’ın aşırı optimize edilmiş siteleri (URL, yüksek anahtar kelime adedi gibi) görmezden geliyor olabilir.
Her ne kadar Mart 2019 güncellemesi anahtar kelimeleri, LSI ve eş anlamlı sözcükleri baz alsa da birebir eşleşen anahtar kelimeler her zaman olduğundan daha az dikkate alınıyor.
Öncelikle ticari düşünen siteler olumsuz etkilendi
Her ne kadar Google’ın büyük markalara yardım ettiği dedikodusu yaygın olsa da bazı veriler ilginç şekilde Google’ın küçük firmaları koruduğunu gösteriyor.
Bu durum; çok fazla reklamın kullanıcı deneyimini olumsuz etkilemesi nedeniyle meydana gelmiş olabilir
Bu belirgin bir değişim olarak görünüyor!
Google’ın reklam yayınlayan herhangi birini cezaldıracağına inanmasa da yüksek ticari amacı olan (reklamlara harcama yapan) siteler kendileri kadar ticari beklentisi olmayan sitelerden daha kötü performans gösteriyorlar.
Eğer içeriğiniz öncelikle satış yapmak (ve kullanıcıya yardım etmemek) için tasarlandıysa muhtemelen bu durum Google’ın da yakalayacağı olumsuz kullanıcı sinyallerine yol açıyordur.
Mart 2019 güncellemesiyle; yüksek ticari amacı bulunan sitelerin ticari arama sorgularındaki sıralamaları düştü.
Yükleme hızı
Benim veri örneğime göre; hızlı sunucularda bulunan ve yüklenme süreleri daha iyi olan siteler Mart 2019 güncellemesinden olumlu etkilendiler
Bu durum iki nedenle yaşanmış olabilir;
1) Google sıralama faktörleri arasında yer alan sunucu hızının önemini arttırmış olabilir. Bundan şüpheliyim.
2) Daha büyük olasılıkla hızlı yüklenme süreleri daha iyi kullanıcı deneyimine katkıda bulunuyor. Hızlı yüklenme süreleri dolaylı olarak kullanıcı memnuniyetini sağlayabilir ve yavaş açılma/açılmama nedeni ile kullanıcının siteyi kapatıp arama sonuçlarına dönme ihtimalini en aza indirebilir.
Hızlı yüklenen web siteleri Mart 2019 güncellemesi ile daha da öncelikli hale gelecek. Bu durum hızlı sitelerin daha iyi kullanıcı deneyimi sağlamasıyla ilgili olabilir.
Kullanıcı Deneyimi
Google Algoritması sıralamaları belirlemek için hem direkt (Googlebot örümceğinin tarayabileceği, alt başlıklar, kelime sayısı, görseller vb.) hem de dolaylı faktörler (örneğin tıklama oranı) göz önünde bulunduruyor.
Mart 2019 güncellemesinin dolaylı faktörlerin (kullanıcı deneyimi) önemini arttırdığına dair bolca kanıt bulunuyor.
Google; içeriğin insanlar tarafından nasıl karşılandığında botların getirdiği verilerden daha çok önem veriyor.
Bunun yaratıcılığa özgürlük tanıyan ve webmasterları Google’da sıralama elde etmek için katı şablonlara uymak zorunluluğundan kurtaran pozitif bir değişiklik olduğuna inanıyorum.
Eğer başlığınız ilgi çekici ise, sayfanız iyi hazırlanmışsa ve söz verdiğiniz içeriği sağlıyorsanız iyi sıralama elde edersiniz.
Kullanıcılara “İyi içerik oluşturduktan sonra ne yaparsan yap iyi sıralama elde edersin” demeyi sevsem de şu an henüz o aşamada değiliz.
İyi sıralama elde edebilmek için hem Google’ın en iyi uygulamalarını takip etmeli hem de iyi kullanıcı deneyimi sağlamalısınız.
Şimdi kullanıcı deneyimini bölümler halinde inceleyelim:
Her ne kadar Google bolca veriye (cidden şu an bu iletiyi nereden yazdığımı biliyorlar) sahip olsa da bu verinin ne kadarlık kısmını arama için kullandıkları konusunda bilgi vermiyorlar.
- Kesin olarak kullanıldığını bildiğimiz metrik “tıklama oranı”dır. Bu metrik kullanıcıların arama sonuçlarında sitenizin tıklama oranı ile hesaplanmaktadır.
Örneğin siteniz Google’da ilk sırada yer alıyor fakat çoğu kulllanıcı sizin siteniz yerine 2. sırada yer alan siteyi (muhtemelen başlıkları ve açıklamaları daha ilgi çekici olduğu için) tıklıyorsa büyük olasılıkla ilk sıradan düşeceksiniz. Marka bilirliği de burada paya sahip olabilir. Kullanıcılar muhtemelen tanıdıkları markanın sitesini tıklamayı tercih edecektir.
2. Google tarafından kullanıldığına kesin olarak baktığımız bir diğer metrik de “Googe’a geri dönüş”tür. Bu durum kullanıcıların web sitesine girdikten hemen sonra geri butonuna basarak Google arama sonuçlarına dönmesi ile hesaplanır.
Örneğin A kullanıcısı Google araması yaptıktan sonra ilk sıradaki siteyi tıklayıp hemen geri butonuna basarak arama sonuçlarına geri dönerse Google bu durumu kullanıcının aradığını bulamaması olarak değerlendirmektedir. Eğer A kullanıcısı daha sonra 2. sırada yer alan sonucu tıklar ve aradığı bilgiyi bulup tarayıcıyı kapatırsa, Google kulanıcının tatmin olduğunu varsaymaktadır.
Modern web kullanıcılarının birden fazla sekmeyi farklı amaçlarla açtığı düşünülürse bu durum karmaşık görünüyor.
Her ne kadar Google kullanıcı deneyimi ile ilgili tam olarak neleri ölçtüğünü belirtmese de (gizlilik ve SPAM nedeni ile) gönül rahatlığıyla sitenin toplam kalite puanının ölçümünde daha fazla metriğin kullanıldığını varsayabiliriz.
Chrome kullanıcıları anonim tarama verisi topladığı konusunda uyarıyor. Google Page Speed Insights karşılaştırmalı kullanıcı yükleme zamanı sunabiliyor. Bunlar örneklerden sadece birkaçı.
Sonuç olarak eğer siteniz; olumsuz kullanıcı deneyimi sağladığına dair önemli miktarda sinyali Google’a gönderirse tüm siteniz olumsuz skor alacaktır.
Web sitesi skoru
Net olarak görülüyor ki Google her güncellemeden sonra web sitelerinin skorlarını yeni algoritmaya göre tekrar hesaplıyor. Bu nedenle aynı gün içinde web genelinde önemli farklılıklar görüyoruz.
Yeni skor web sitenizdeki tüm sayfaların sıralamasını etkiliyor.
Birçok site önceki ile aynı skoru alsa da (neredeyse hiç etkilenmeyen siteler) kazananlar ve kaybedenler kategorileri incelendiğinde değişik puanların verildiğini görüyoruz.
Birçok kriteri yoksayarak aşırı basitleştirilmiş bir denklem kullanırsak
[(Backlinkler) X (Site içi durum)] x (Site skoru) = Sıralama skoru
Daha önce yüksek miktarda otoriter backlinke sahip siteler az da olsa sırlama kaybederken iyi içeriğe sahip olan fakat iyi sıralamalarda bulunmayan siteler ödüllendirildi.
Google skorun (yeterli veri olduğu sürece) gerçek zamanlı hesaplandığını belirtti. Bu nedenle eğer web siteniz olumsuz etkilendiyse düzelmesi için bir sonraki büyük güncellemeyi beklemek zorunda değilsiniz.
İyileşme
Her ne kadar Mart 2019’da gerçekleşen güncelleme için iyileşme formülü belirtmek için çok erken (bildiğim kadarı ile bu güncellemeden olumsuz etkilenmiş ve daha sonra eski konumuna kavuşmuş site henüz yok) olsa da “Medic” güncellemesinden sonra paylaştığım ve işe yarayan ve webmasterların Mart 2019 güncellemesinde %100’den fazla trafik artışı yaşamalarına katkıda bulunan yöntemleri paylaşacağım.
Mart 2019 güncellemesiyle ilgili 3 büyük trendi inceleyelim
1) Aşırı optimze edilmiş fakat iyi kullanıcı deneyimine sahip siteler bu güncellemeden olumlu etkilendiler. Bu tanıma uyan siteler daha önce düşük performans gösteriyordu
2) İyi optimize edilmiş ve iyi kullanıcı deneyimine sahip sitlerde herhangi değişiklik olmadı. Aynı durum optimize edilmemiş ve kötü kullanıcı deneyimine sahip siteler için de geçerli. Başka bir deyişle bu siteler hiçbir şey değişmedi.
3) Başarısız kullanıcı deneyimine sahip web siteleri olumsuz etkilendi
İyileşme Prosedürü
Bu prosedür önceki güncellemelerde işe yaramıştı.
1) Olumsuz kullanıcı deneyimine yol açan; Google kaynaklarını israf eden, zayıf, kopya, bozuk sayfalarını belirleyin
2) Tüm sitenin performansını olumsuz etkileyen bu sayfaları geliştirin, birleştirin veya silin
3) Sitede olumsuz kullanıcı deneyimine yol açan; kullanıcıların geri butonuna basarak Google arama sonuçlarına geri dönmesine yol açan elementleri belirleyin. Bu nedenler aşırı reklam, başarısız navigasyon kullanımı, site hızındaki sorunlar gibi maddeler olabilir.
4) Kullanıcıların siteyle etkileşimini arttıracak özellikleri test edin. Sitede geçen sürenin artması, sayfa gösterim sayısı, hemen çıkma oranının azalması gibi hedefler belirleyebilirsiniz.
5) Geçerliliğini yitirmiş bilgiler içeren, kullanıcıya artık fayda sağlamayacak içerikleri belirleyin
6) Geçerliliğini yitirmiş sayfaları güncelleyin veya silin. Sildiğiniz sayfaların backlinklerinin bulunmamasına dikkat edin.
7) Site genelinde bir analiz yapın ve başlık, meta etiketlerini kontrol edin. Zamanı geçmiş başlık etiketleri düşük tıklama oranına yol açabilir. Örneğin metin içeriğinde geçmiş tarih barındıran bir başlık etiketi tıklama oranının azalmasına sebebiyet verebilir.
8) Kapsamlı bir backlink analizi yapın, özellikle site geneli backlinkleri incelemek faydalı olabilir. Backlinklerin adedini azaltırken kalitesini yükseltmek hedef olmalı. Daha az fakat daha otoriter kaynaklardan backlink edinilmeli.
Özetle
1) Görünüşe göre Google direkt faktörlerden daha çok dolaylı değişkenlere daha çok odaklanıyor. Google “daha çok başlığa ihtiyacımız var” veya “daha çok kelime içeren daha çok sayfaya ihtiyacımız” var gibi kriterleri sorgulamıyor bunun yerine tüm sürecin sonucunu inceliyor. Webmasterlar artık kullanıcıları memnun ettikleri sürece yaratıcı olma konusunda daha özgürler.
2) Reklam vermeyen sitelerin görünürlüğü arttı. Çoğunlukla büyük siteler ticari amalarla Google Ads’te reklam veriyorlar. Bu da şu anlama geliyor; Google çok fazla ticari amacı olmayan veya reklam harcaması yapmayan/yapamayan küçük siteleri destekliyor. Kişisel olarak çok fazla reklam ve pop-up içeren sitelerin son güncellemeden olumsuz etkilendiğini düşünüyorum. 2019 yılında bu kadar çok pop-up kullanıldığını görmek oldukça kötü.
3) Backlink adetleri güçleri aynı olduğu sürece artık her zamankinden daha önemsiz. Bu durum Google’ın daha az fakat yüksek kaliteli linkleri ödüllendirdiğini düşündürüyor.
Gov backlinkler büyük kazananlar olacak gibi görünüyor. Belki de .edu linkleri edinmek gereğinden fazla kolaydı… Gov link edinmek hala zor bu nedenle de daha çok güven taşıyor.
4) Sunucu hızlarının ve yüklenme sürelerinin dikkate alındığına dair ön yargılar bulunuyor. Sitenin hızlı yüklenmesinin daha iyi kullanıcı deneyimi oluşturması Google’ın doğrudan yüklenme süresini ödüllendirmesine gerek bırakmayabilir. Sitenin hızlı olması kullancının memnun olmasını sağladığı için dolaylı bir fayda olarak değerlendirilebilir.
Kapanış Düşünceleri
Mart 2019 Google güncellemesi Google’ın kullanıcıları dinlediğinin ve daha iyi arama sonuçları sağlamak için efor gösterdiğinin bir göstergesi. Çok sayıda reklam, pop-up ve dikkat dağıtıcı ögeler bulunduran siteler (olması gerektiği gibi) olumsuz etkilendi. Kullanıcılara yardım etmeye odaklanan sitelerin trafiğinde ise artış oldu.
İyileşme gösteren web sitelerinin birçoğunun toplam web sitesi skoru düşük siteler olduğunu düşünüyorum. Son Google güncellemesi görünüşe göre aşırı optimize edilmiş sitelere biraz daha hoşgörü gösteriyor.
Bu güncelleme Google’ın; forumlarda tüm webmasterların “Benim içeriğim iyi! Kullanıcılar benim içeriğimi çok seviyor! Ben neden iyi sıralamalarda değilim” çığlığına incelikli bir cevabı olabilir.
Ek olarak, daha az fakat daha kaliteli backlinlk trendi arama motoru dünyasında belirleyici olacak. Linklerin toplam gücü ve etkisi değişmese de adet olarak az fakat kaliteli linkin yeterli olacağını bilmek çok iyi.
Kullanılan Kaynaklar
Bu çalışmada kullanılan araçlar, veriler ve grafikler:
Traffic Research’ün kendi veri ve araçları
– Scrapebox (Tool)
SEO için İsviçre Çakısı
– Screaming Frog SEO Spyder (Tool)
En kapsamlı site analiz yazılımı.
– SEOToolLab’s Cora (Data & Tool)
En iyi anahtar kelime korelasyon yazılımı
– Ahrefs (Website and backlink statistics) (Data & Tool)
Harika link ve web site analiz yazılımı
– SEMRush (Data & Tool)
Rakip link ve web sitesi analiz yazılımı
– Majestic (Data & Tool)
Büyük veri setlerinden istatistikler almak için harika bir araç
– Google Analytics
Harika, uygun (eğer işletme versiyonunu kullanmıyorsanız ücretsiz) istatistik yazılımı
– Webmaster World Forums
Kullanıcıların trafik kaybetme hikayelerini bulduğum yer
– Traffic Research Forums, Emails, Slack
Algoritma değişiklikleri sonucunda webmasterların iyileşme için yaptıklarına dair detaylı kaynak.
– Sistrix.com Winners and Losers chart
Kazanan ve kaybedenler içeren harika blog yazısı